SUKATAN MATAPELAJARAN ERT

TINGKATAN 4

 

 

Bab 1    Makanan dan pemakanan

  • Makanan
  • Peranan makanan
  • Pemakanan
  • Nutrien
  • Air dan pelawas

 

Bab 2   Diet

  • Diet seimbang
  • Faktor yang mempengaruhi pengambilan diet
  • Piramid makanan
  • Peruntukan diet harian yang disarankan (RDA)

 

Bab 3   Pemilihan dan penyimpanan makanan

  • Makanan segar
  • Makanan kering
  • Kebaikan dan kelemahan makanan segar dan kering

 

Bab 4    Prinsip memasak

  • Tujuan memasak
  • Prinsip memasak
  • Kesan haba terhadap makanan
  • Alat penjimat masa

 

Bab 5    Pengurusan sajian

  • Perancangan menu
  • Pemilihan menu
  • Pemyediaan makanan
  • Penilaian hasil makanan

 

Bab 6   Sanitasi makanan

  • Prinsip kebersihan makanan

 

Bab 7   Kajian Fabrik

  • Klassifikasi fabrik
  • Ciri gentian asli dan gentian buatan

 

Bab 8   Perlatan jahitan

  • Pemilihan , penggunaan , dan penjagaan alatan jahitan

 

 

 

Bab 9     Pemilihan pakaian

  • Bentuk badan
  • Pemilihan stail pakaian
  • Stail pakaian

 

Bab 10  Proses jahitan

  • Proses jahitan

 

Bab 11  Mambuat pakaian

  • Perancangan
  • Pelaksanaan
  • Penilaian hasil kerja
  • Membanding beza pakaian yang dijahit sendiri dengan pakaian siap dibeli

 

Bab 12   Perkembangan kendiri

  • Kesihatan dan kebersihan diri
  • Imej kendiri

 

Bab 13   Organisasi Keluarga

  • Struktur keluarga
  • Keperluan asas hidup berkeluarga
  • Faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga
  • Kitaran hidup keluarga
  • Masalah keluarga mengikut peringkat umur

 

Bab 14    Pengurusan sumber

  • Jenis sumber
  • Faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber
  • Merancang pengurusan sumber keluarga

 

Bab 15    Keluarga dan komuniti

  • Perhubungan keluarga dan komuniti
  • Komunikasi
  • Faktor yang mempengaruhi keberkesanan berkomunikasi

 

Bab 16    Tempat kediaman dan teknologi

  • Faktor yang mempengaruhi tempat kediaman
  • Pengaruh teknologi terhadap pengurusan tempat kediaman

 

 

 

 

 

 

 

 

SUKATAN MATAPELAJARAN ERT

TINGKATAN 4

 

 

Bab 1    Makanan dan pemakanan

  • Makanan
  • Peranan makanan
  • Pemakanan
  • Nutrien
  • Air dan pelawas

 

Bab 2   Diet

  • Diet seimbang
  • Faktor yang mempengaruhi pengambilan diet
  • Piramid makanan
  • Peruntukan diet harian yang disarankan (RDA)

 

Bab 3   Pemilihan dan penyimpanan makanan

  • Makanan segar
  • Makanan kering
  • Kebaikan dan kelemahan makanan segar dan kering

 

Bab 4    Prinsip memasak

  • Tujuan memasak
  • Prinsip memasak
  • Kesan haba terhadap makanan
  • Alat penjimat masa

 

Bab 5    Pengurusan sajian

  • Perancangan menu
  • Pemilihan menu
  • Pemyediaan makanan
  • Penilaian hasil makanan

 

Bab 6   Sanitasi makanan

  • Prinsip kebersihan makanan

 

Bab 7   Kajian Fabrik

  • Klassifikasi fabrik
  • Ciri gentian asli dan gentian buatan

 

Bab 8   Perlatan jahitan

  • Pemilihan , penggunaan , dan penjagaan alatan jahitan

 

 

 

Bab 9     Pemilihan pakaian

  • Bentuk badan
  • Pemilihan stail pakaian
  • Stail pakaian

 

Bab 10  Proses jahitan

  • Proses jahitan

 

Bab 11  Mambuat pakaian

  • Perancangan
  • Pelaksanaan
  • Penilaian hasil kerja
  • Membanding beza pakaian yang dijahit sendiri dengan pakaian siap dibeli

 

Bab 12   Perkembangan kendiri

  • Kesihatan dan kebersihan diri
  • Imej kendiri

 

Bab 13   Organisasi Keluarga

  • Struktur keluarga
  • Keperluan asas hidup berkeluarga
  • Faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga
  • Kitaran hidup keluarga
  • Masalah keluarga mengikut peringkat umur

 

Bab 14    Pengurusan sumber

  • Jenis sumber
  • Faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber
  • Merancang pengurusan sumber keluarga

 

Bab 15    Keluarga dan komuniti

  • Perhubungan keluarga dan komuniti
  • Komunikasi
  • Faktor yang mempengaruhi keberkesanan berkomunikasi

 

Bab 16    Tempat kediaman dan teknologi

  • Faktor yang mempengaruhi tempat kediaman
  • Pengaruh teknologi terhadap pengurusan tempat kediaman

 

 

 

 

 

 

 

 

SUKATAN MATAPELAJARAN ERT

TINGKATAN 5

 

 

Bab 1    Makanan dan pemakanan

1.1         Keperluan nutrien

 

Bab 2   Diet

2.1        Peruntukan diet yang Disarankan (RDA)

 

Bab 3    Pencernaan dan penyerapan

  • Pencernaan
  • Sistem pencernaan
  • Proses pencernaan

 

Bab 4   Pemilihan dan penyimpanan makanan

4.1       Makanan mudah

 

Bab 5    Prinsip memasak

5.1        Tujuan memasak

 

Bab 6    Pengurusan sajian

6.1        Pemilihan sajian

6.2        Penyediaan makanan

6.3        Penilaian hasil makanan

 

Bab 7   Sanitasi makanan

  • Prinsip kebersihan makanan
  • Pencemaran makanan

 

Bab 8   Kajian Fabrik

8.1       Pembinaan fabrik

8.2       Kemasan fabrik

 

Bab 9   Membuat pakaian

9.1       Penyediaan rekod pakaian

9.2       Penilaian hasil kerja

 

Bab 10  Wardrobe

  • Wardrobe
  • Prinsip menyenggara wardrobe
  • Klassifikasi pakaian
  • Aksesori

 

 

 

 

 

Bab 11  Label Jagaan Tekstil Antarabangsa

  • Simbol label jagaan tekstil Antarabangsa

 

Bab 12  Belanjawan Keluarga

12.1       Belanjawan

 

Bab 13   Keluarga dan komuniti

13.1       Kemudahan dalam komuniti

13.2       Sumbangan komuniti dan keluarga

13.3       Bekerja dalam pasukan

 

Bab 14   Konsumerisme

14.1       Konsumerisme

 

Bab 15   Tempat kediaman dan teknologi

15.1        Pengurusan ruang

15.2        Pemilihan, penggunaan dan penjagaan alatan berteknologi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RANCANGAN TAHUNAN ERT TINGKATAN 4K4

 

SEMESTER 1

 

MINGGU TAJUK UTAMA / BAB CATATAN
1 Sukatan Matapelajaran Oreintasi T.4
2 Bab 1: Makanan dan pemakanan

  • Makanan
  • Peranan makanan
  • Pemakanan

1.4      Nutrien: protein

 
3 Bab 1 : Makanan dan Pemakanan

  • Nutrien : Protein,Karbohidrat

Vitamin Larut lemak

Vitamin Larut air

Air dan pelawas

 
4 ,5 & 6 Bab 1 : Makanan dan Pemakanan

  • Nutrien : Vitamin Larut lemak

Vitamin Larut air

1.5        Nutrien : Air dan pelawas

 
5 &6 CUTI TAHUN BARU CINA  
6 Bab  2 : Diet

2.1        Diet seimbang

2.2        Faktor yang mempengaruhi

pengambilan diet

2.3        Piramid makanan

2.4        Peruntukan diet harian yang

disarankan

 
7 Bab  3 : Pemilihan dan penyimpanan makanan

 

 

 
8 & 9 PEPERIKSAAN MAC SEMESTER 1  
10 Bab 9   : Pemilihan pakaian

9.1         Bentuk badan

9.2         Pemilihan stail pakaian

9.3         Stail pakaian

 

 
11 Bab 7  : Kajian fabrik

  • Klassifikasi fabrik

Gentian asli: kapas,linen,sutera, bulu

Gentian buatan :

  1. i) Selulosa terjana semula

viskos,asetat/triasetat,

  1. ii) Sintetik

poliamida/nilon, polyester,akrilik

 
12 Bab 7  : Kajian fabrik

  • Klassifikasi fabrik

Gentian buatan :

  1. i) Selulosa terjana semula

viskos,asetat/triasetat,

  1. ii) Sintetik

poliamida/nilon, polyester,akrilik

 
13 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER 1

24 Mac 2014 hingga 30 Mac 2014

 
14  Bab 13   : Organisasi keluarga

13.1          Struktur keluarga

13.2          Keperluan asas hidup berkeluarga

13.3          Faktor yang mempengaruhi

peranan ahli keluarga

13.4          Kitaran hidup berkeluarga

13.5          Masalah keluarga mengikut

peringkat kitaran hidup

 
15 Bab 4     : Prinsip memasak

4.1           Tujuan memasak

4.2           Prinsip memasak

4.3           Kesan haba terhadap makanan

4.4           Alat penjimat masa

 
16  Bab 5     : Pengurusan sajian

5.1           Perancangan menu

5.2           Pemilihan menu

 
17 Bab 8     : Peralatan jahitan

  • Pemilihan, penggunaan dan

Penjagaan alatan jahitan

 
18 Bab 12   : Perkembangan Kendiri

12.1         Kesihatan dan kebersihan diri

12.2         Imej kendiri

 
19 ULANGKAJI  
20 PEPERIKSAAN SEMESTER 1  
21 PEPERIKSAAN SEMESTER 1  
22 PEPERIKSAAN SEMESTER 1  
23 CUTI PERTENGAHAN TAHUN  
24 CUTI PERTENGAHAN TAHUN  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RANCANGAN TAHUNAN ERT TINGKATAN 4

 4K4

 

SEMESTER 2

 

MINGGU TAJUK UTAMA / BAB CATATAN
25 Bab 6    : Sanitasi makanan

6.1          Prinsip kebersihan makanan

 
25 Bab 14      : Pengurusan sumber

14.1             Jenis sumber

14.2             Faktor yang mempengaruhi

pengurusan sumber

14.3            Merancang pengurusan sumber

 
26 Bab 15        : Keluarga dan komuniti

15.2             Komunikasi

15.3             Faktor yang mempengaruhi

Keberkesanan komunikasi

 

 
27 Bab 16      : Tempat kediaman dan

teknologi

  • Faktor yang mempengaruhi

pemilihan tempat kediaman

  • Pengaruh teknologi terhadap

pengurusan tempat kediaman

 
28 Bab 10  : Proses jahitan

a)Penghilang gelembung

Kedut lepas

Kelim betawi /belah kangkung

Bab 10 : Proses jahitan

Bab 10.1   : Proses jahitan

  1. b) Penyudah tepi-kelepet

Kemasan kun

 

 
29 Bab 10.1  : Proses jahitan

Belah slit berlapik

Garis leher

 
30 Bab 10.1   : Proses jahitan

Kolar lurus

 

 
31 CUTI HARI RAYA

28/7/14-30/8/14

 
32    Bab 11: Membuat pakaian

( projek :amali jahitan )

 
33 Bab 11: Membuat pakaian

( projek :amali jahitan )

 
34 Bab 11: Membuat pakaian

( projek :amali jahitan )

 
35 Bab 11: Membuat pakaian

( projek :amali jahitan )

 
36 Bab 11: Membuat pakaian

( projek :amali jahitan )

 
37 Bab 11: Membuat pakaian

( projek :amali jahitan )

 
38 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER 2  
39 Bab 11: Membuat pakaian

( projek : amali jahitan )

 
40 ULANGKAJI  
41 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN  
42 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN  
43 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN  
44 Bab 11: Membuat pakaian

( projek : amali jahitan )

 
45 Bab 11: Membuat pakaian

( projek : amali jahitan )

 
46-52 CUTI AKHIR TAHUN  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RANCANGAN TAHUNAN ERT TINGKATAN 5

5K3

 

SEMESTER 1

 

MINGGU TAJUK UTAMA / BAB CATATAN
1 Sukatan Matapelajaran  
2 Perbincangan Kertas soalan Tingkatan 4  
3 Bab 1:  Makanan dan pemakanan

1.1      Keperluan nutrien

 
4 Bab 1 : Makanan dan Pemakanan

  • Keperluan nutrien

 

Bab 2 : Diet

2.1       Peruntukan diet yang disarankan

 
5 Bab 3 : Pencernaan dan penyerapan

  • Sistem Pencernaan
  • penyerapan

 

 
6 CUTI TAHUN BARU CINA

 

 
7 Bab 3 : Pemilihan dan penyimpanan makanan

 

 
8 Bab  8 : Kajian fabric

Pembinaan fabrik

 
9 Bab  8 : Kajian fabrik

8.1        Pembinaan fabrik

 
10 Bab 8 : Kajian Fabrik

8.2        Kemasan fabrik

 
11 Bab 8 : Kajian Fabrik

8.2        Kemasan Fabrik

 
12 UJIAN PENILAIAN 1  
13 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER 1  
14 Bab 9   :  Membuat pakaian

  • Penyediaan rekod pakaian

dan amali jahitan

 
15 Bab 9   :  Membuat pakaian

  • Penyediaan rekod pakaian

dan amali jahitan

 
16 Bab 4   : Pemilihan dan penyimpanan

4.1          Makanan mudah

 
17 Bab 5    : Prinsip memasak

  • Tujuan memasak
 
18 Bab 6    : Pengurusan sajian

6.1          Pemilihan sajian

6.2          Penyediaan makanaN

6.3          Penilaian hasil makanan

 
19 ULANGKAJI  
20 PEPERIKSAAN SEMESTER 1  
21 PEPERIKSAAN SEMESTER 1  
22 PEPERIKSAAN SEMESTER 1  
23 CUTI PERTENGAHAN TAHUN  
24 CUTI PERTENGAHAN TAHUN  

 

SEMESTER 2

 

MINGGU TAJUK UTAMA / BAB CATATAN
24 Bab 7    : Sanitasi makanan

7.1          Prinsip kebersihan makanan

7.2          Pencemaran makanan

 
25 Bab 10  : Wardrobe

10.4        Aksesori

Bab 11 :  Label Jagaan Tekstil Antarabangsa

  • Simbol label jagaan tekstil

antarabangsa

 
26  Bab 12  : Belanjawan keluarga

12.1        Belanjawan

 
27  Bab 13  : Keluarga dan komuniti

13.1        Kemudahan dalam komuniti

 
28  Bab 13  : Keluarga dan komuniti

13.2        Sumbangan komuniti dan keluarga

 
29 Bab 13  : Keluarga dan komuniti

  • Sumbangan komuniti dan keluarga
  • Bekerja dalam pasukan
 
30  Bab 14   : Konsumerisme

14.1         Konsumerisme

 
31 Bab 15    : Tempat kediaman dan teknologi

15.1          Pengurusan ruang

15.2          Pemilihan, penggunaan dan

penjagaan alatan berteknologi

 
32 ULANGKAJI  
       33 ULANGKAJI

 

 
34 ULANGKAJI  
35 PEPERIKSAAN PERCUBAAN  
36 PEPERIKSAAN PERCUBAAN  
37 PEPERIKSAAN PERCUBAAN  
38 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER 2  
39 Pakej Ulangkaji  
40 Pakej Ulangkaji  
41 Pakej Ulangkaji  
42 Pakej Ulangkaji  
43 Pakej Ulangkaji  
44 Pakej Ulangkaji  
45-48 PEPERIKSAAN SPM  
46 CUTI AKHIR TAHUN BERMULA