SUKATAN MATAPELAJARAN ERT

TINGKATAN 4

 

 

Bab 1    Makanan dan pemakanan

1.1               Makanan

1.2               Peranan makanan

1.3               Pemakanan

1.4               Nutrien

1.5               Air dan pelawas

Bab 2   Diet

2.1             Diet seimbang

2.2             Faktor yang mempengaruhi pengambilan diet

2.3             Piramid makanan

2.4             Peruntukan diet harian yang disarankan (RDA)

Bab 3   Pemilihan dan penyimpanan makanan

3.1             Makanan segar

3.2             Makanan kering

3.3             Kebaikan dan kelemahan makanan segar dan kering

Bab 4    Prinsip memasak

4.1               Tujuan memasak

4.2               Prinsip memasak

4.3               Kesan haba terhadap makanan

4.4               Alat penjimat masa

Bab 5    Pengurusan sajian

5.1              Perancangan menu

5.2              Pemilihan menu

5.3              Pemyediaan makanan

5.4              Penilaian hasil makanan

Bab 6   Sanitasi makanan

6.1             Prinsip kebersihan makanan

Bab 7   Kajian Fabrik

7.1             Klassifikasi fabrik

7.2             Ciri gentian asli dan gentian buatan

Bab 8   Perlatan jahitan

8.1             Pemilihan , penggunaan , dan penjagaan alatan jahitan

Bab 9     Pemilihan pakaian

9.1                  Bentuk badan 

9.2                  Pemilihan stail pakaian

9.3                  Stail pakaian

Bab 10  Proses jahitan

10.1            Proses jahitan

Bab 11  Mambuat pakaian

11.1              Perancangan

11.2              Pelaksanaan

11.3              Penilaian hasil kerja

11.4              Membanding beza pakaian yang dijahit sendiri dengan pakaian siap dibeli

Bab 12   Perkembangan kendiri

12.1              Kesihatan dan kebersihan diri

12.2              Imej kendiri

Bab 13   Organisasi Keluarga

13.1                Struktur keluarga

13.2                Keperluan asas hidup berkeluarga

13.3                Faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga

13.4                Kitaran hidup keluarga

13.5                Masalah keluarga mengikut peringkat umur

Bab 14    Pengurusan sumber

14.1                Jenis sumber

14.2                Faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber

14.3                Merancang pengurusan sumber keluarga

Bab 15    Keluarga dan komuniti

15.1                Perhubungan keluarga dan komuniti

15.2                Komunikasi

15.3                Faktor yang mempengaruhi keberkesanan berkomunikasi

Bab 16    Tempat kediaman dan teknologi

16.1                  Faktor yang mempengaruhi tempat kediaman

16.2                  Pengaruh teknologi terhadap pengurusan tempat kediaman

 

 

 

 

 

 

 

 

SUKATAN MATAPELAJARAN ERT

TINGKATAN 4

 

 

Bab 1    Makanan dan pemakanan

1.6               Makanan

1.7               Peranan makanan

1.8               Pemakanan

1.9               Nutrien

1.10           Air dan pelawas

Bab 2   Diet

2.5             Diet seimbang

2.6             Faktor yang mempengaruhi pengambilan diet

2.7             Piramid makanan

2.8             Peruntukan diet harian yang disarankan (RDA)

Bab 3   Pemilihan dan penyimpanan makanan

3.4             Makanan segar

3.5             Makanan kering

3.6             Kebaikan dan kelemahan makanan segar dan kering

Bab 4    Prinsip memasak

4.5               Tujuan memasak

4.6               Prinsip memasak

4.7               Kesan haba terhadap makanan

4.8               Alat penjimat masa

Bab 5    Pengurusan sajian

5.5              Perancangan menu

5.6              Pemilihan menu

5.7              Pemyediaan makanan

5.8              Penilaian hasil makanan

Bab 6   Sanitasi makanan

6.2             Prinsip kebersihan makanan

Bab 7   Kajian Fabrik

7.3             Klassifikasi fabrik

7.4             Ciri gentian asli dan gentian buatan

Bab 8   Perlatan jahitan

8.2             Pemilihan , penggunaan , dan penjagaan alatan jahitan

Bab 9     Pemilihan pakaian

9.4                  Bentuk badan 

9.5                  Pemilihan stail pakaian

9.6                  Stail pakaian

Bab 10  Proses jahitan

10.2            Proses jahitan

Bab 11  Mambuat pakaian

11.5              Perancangan

11.6              Pelaksanaan

11.7              Penilaian hasil kerja

11.8              Membanding beza pakaian yang dijahit sendiri dengan pakaian siap dibeli

Bab 12   Perkembangan kendiri

12.3              Kesihatan dan kebersihan diri

12.4              Imej kendiri

Bab 13   Organisasi Keluarga

13.6                Struktur keluarga

13.7                Keperluan asas hidup berkeluarga

13.8                Faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga

13.9                Kitaran hidup keluarga

13.10            Masalah keluarga mengikut peringkat umur

Bab 14    Pengurusan sumber

14.4                Jenis sumber

14.5                Faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber

14.6                Merancang pengurusan sumber keluarga

Bab 15    Keluarga dan komuniti

15.4                Perhubungan keluarga dan komuniti

15.5                Komunikasi

15.6                Faktor yang mempengaruhi keberkesanan berkomunikasi

Bab 16    Tempat kediaman dan teknologi

16.3                  Faktor yang mempengaruhi tempat kediaman

16.4                  Pengaruh teknologi terhadap pengurusan tempat kediaman

 

 

 

 

 

 

 

 

SUKATAN MATAPELAJARAN ERT

TINGKATAN 5

 

 

Bab 1    Makanan dan pemakanan 

1.1         Keperluan nutrien  

Bab 2   Diet

2.1        Peruntukan diet yang Disarankan (RDA)

Bab 3    Pencernaan dan penyerapan

3.1                Pencernaan

3.2                Sistem pencernaan

3.3                Proses pencernaan

Bab 4   Pemilihan dan penyimpanan makanan

4.1       Makanan mudah 

Bab 5    Prinsip memasak

5.1        Tujuan memasak 

Bab 6    Pengurusan sajian

6.1        Pemilihan sajian

6.2        Penyediaan makanan

6.3        Penilaian hasil makanan

Bab 7   Sanitasi makanan

7.1              Prinsip kebersihan makanan

7.2              Pencemaran makanan

Bab 8   Kajian Fabrik

8.1       Pembinaan fabrik

8.2       Kemasan fabrik

Bab 9   Membuat pakaian

9.1       Penyediaan rekod pakaian

9.2       Penilaian hasil kerja

Bab 10  Wardrobe

10.1              Wardrobe

10.2              Prinsip menyenggara wardrobe

10.3              Klassifikasi pakaian

10.4              Aksesori

Bab 11  Label Jagaan Tekstil Antarabangsa

11.1            Simbol label jagaan tekstil Antarabangsa

Bab 12  Belanjawan Keluarga   

12.1       Belanjawan

Bab 13   Keluarga dan komuniti

13.1       Kemudahan dalam komuniti

13.2       Sumbangan komuniti dan keluarga

13.3       Bekerja dalam pasukan

Bab 14   Konsumerisme

14.1       Konsumerisme

Bab 15   Tempat kediaman dan teknologi

15.1        Pengurusan ruang

15.2        Pemilihan, penggunaan dan penjagaan alatan berteknologi

 

RANCANGAN TAHUNAN ERT TINGKATAN 4

4K2

SEMESTER 1

MINGGU TARIKH TAJUK UTAMA / BAB CATATAN
1 4/01/10-8/01/10 Sukatan Matapelajaran Oreintasi T.4
2 11/1/10-15/1/10 Bab 1: Makanan dan pemakanan

1.1            Makanan

1.2            Peranan makanan

1.3            Pemakanan

1.4      Nutrien: protein

 
3 18/1/10-22/1/10 Bab 1 : Makanan dan Pemakanan

1.4        Nutrien : Protein,Karbohidrat

 
4 25/1/10-29/1/10 Bab 1 : Makanan dan Pemakanan

1.4            Nutrien : Vitamin Larut lemak

                           Vitamin Larut air

 
5 1/2/10-5/2/10 Bab  1 : Makanan dan pemakanan

1.5        Nutrien : Air dan pelawas

 
7 8/2/10-12/2/10 Bab  2 : Diet

2.1        Diet seimbang

2.2        Faktor yang mempengaruhi

             pengambilan diet

2.3        Piramid makanan

2.4        Peruntukan diet harian yang

             disarankan  

 
8 15/2/10-19/2/10 CUTI TAHUN BARU CINA  
9 22/2/10/26/2/10 Bab 7  : Kajian fabrik

7.1                Klassifikasi fabrik

Gentian asli: kapas,linen,sutera, bulu

 
10 1/3/10-5/3/10 Bab 7  : Kajian fabrik

7.1                Klassifikasi fabrik

Gentian buatan :

i)  Selulosa terjana semula

    viskos,asetat/triasetat,

ii) Sintetik

    poliamida/nilon, polyester,akrilik

 
11 8/3/10-12/3/10 UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER 1  
12 13/3/09-21/3/10 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER 1

13/3/10-21/3/10

 
13 22/3/10-26/3/10 Bab 9   : Pemilihan pakaian

9.1         Bentuk badan

9.2         Pemilihan stail pakaian

9.3         Stail pakaian

 
14 29/3/10-2/4/10 Bab 12   : Perkembangan Kendiri

12.1         Kesihatan dan kebersihan diri

12.2         Imej kendiri

Bab 13   : Organisasi keluarga

13.1          Struktur keluarga

13.2          Keperluan asas hidup berkeluarga

13.3          Faktor yang mempengaruhi

                 peranan ahli keluarga

 
15 5/4/10-9/4/10 Bab 13    : Organisasi keluarga

13.4          Kitaran hidup berkeluarga

13.5          Masalah keluarga mengikut

                 peringkat kitaran hidup

 
16 12/4/10-16/4/10 Bab 8     : Peralatan jahitan

8.1            Pemilihan, penggunaan dan

                Penjagaan alatan jahitan

 
17 19/4/10-23/4/10 Bab 3      : Pemilihan dan penyimpanan

                 makanan

3.1                        Makanan segar

3.2                        Makanan kering

3.3                        Kebaikan dan kelemahan makanan segar dan makanan kering

 
18 26/4/10-30/4/10  Bab 3     : Pemilihan dan penyimpanan

                  Makanan

3.2            Makanan kering

3.3            Kebaikan dan kelemahan makanan

                 Segar dan kering

 
19  3/5/10-7/5/10   Bab 4     : Prinsip memasak

4.1           Tujuan memasak

4.2           Prinsip memasak

4.3           Kesan haba terhadap makanan

4.4           Alat penjimat masa

 
20 10/5/10-14/5/10 Bab 5     : Pengurusan sajian

5.1           Perancangan menu

5.2           Pemilihan menu

 
21 17/5/10-21/5/10 ULANGKAJI  
22 24/5/10-28/5/10 PEPERIKSAAN SEMESTER 1  
23 31/5/10-4/6/10 PEPERIKSAAN SEMESTER 1  
24  5/6/10-13/6/10 CUTI PERTENGAHAN TAHUN  
25 14/6/10-20/6/10 CUTI PERTENGAHAN TAHUN  

 

 

RANCANGAN TAHUNAN ERT TINGKATAN 4

 4K2

SEMESTER 2

MINGGU TARIKH TAJUK UTAMA / BAB CATATAN
26 21/6/10-25/6/10 Bab 6    : Sanitasi makanan

6.1          Prinsip kebersihan makanan

 
27 28/6/10-2/7/10 Bab 10  : Proses jahitan

10.1                Proses jahitan

a)      Penghilang gelembung

Kedut lepas

Kelim betawi /belah kangkung

 
28 5/7/10-9/7/10 Bab 10.1  : Proses jahitan

                  Belah slit berlapik

                  Garis leher

 
29 12/7/10-16/7/10 Bab 10.1   : Proses jahitan

                   Kolar lurus

 
30 19/7/10-23/7/10 Bab 10.1   : Proses jahitan

                   Penyudah tepi-kelepet

                   Kemasan kun

 
31 26/7/10-30/7/10 Bab 14      : Pengurusan sumber

14.1             Jenis sumber

14.2             Faktor yang mempengaruhi 

                    pengurusan sumber

14.3            Merancang pengurusan sumber

 
32 2/8/10-6/8/10 Bab 15       : Keluarga dan komuniti

15.1              Perhubungan keluarga dan

                     komuniti

 
33 9/8/10-13/8/10 Bab 15        : Keluarga dan komuniti

15.2             Komunikasi

15.3             Faktor yang mempengaruhi

                    Keberkesanan komunikasi

 
34 16/8/1020/8/10 Bab 16      : Tempat kediaman dan

                    teknologi

16.1                          Faktor yang mempengaruhi

pemilihan tempat kediaman

16.2                          Pengaruh teknologi terhadap

                    pengurusan tempat kediaman    

 
35 23/8/10-27/8/10       ULANGKAJI  
36 30/8/10-3/9/10  UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER 2  
37 4/9/10-12/9/10 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER 2

4/9/10-12/9/10

 
38 13/9/10-17/9/10 CUTI HARI RAYA  
39 20/9/10-24/9/10 Bab 11: Membuat pakaian

             ( projek :amali jahitan )

 
40 27/9/10-1/10/10 Bab 11: Membuat pakaian

             ( projek : amali jahitan )      

 
41 4/10/10-8/10/10  Bab 11: Membuat pakaian

             ( projek : amali jahitan )    

 
42 11/10/10-15/10/10 Bab 11: Membuat pakaian

             ( projek : amali jahitan )

 
43 18/10/10-22/10/10 Bab 11: Membuat pakaian

             ( projek : amali jahitan )

 
44 25/10/10-29/10/10 Bab 11: Membuat pakaian

             ( projek : amali jahitan )

 
45 1/11/10-5/11/10         ULANGKAJI  
46 8/11/10/12/11/10         PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN  
47 15/11/10-19/11/10  PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN  
48-54 20/11/10-02/01/11 CUTI AKHIR TAHUN  

 

 

RANCANGAN TAHUNAN ERT TINGKATAN 5

5K2

SEMESTER 1

MINGGU TARIKH TAJUK UTAMA / BAB CATATAN
1 4/01/10-8/01/10 Sukatan Matapelajaran  
2 11/1/10-15/1/10 Perbincangan Kertas soalan Tingkatan 4  
3 18/1/10-22/1/10 Bab 1:  Makanan dan pemakanan

 1.1      Keperluan nutrien

 
4 25/1/10-29/1/10 Bab 1 : Makanan dan Pemakanan

1.1            Keperluan nutrien

Bab 2 : Diet

2.1       Peruntukan diet yang disarankan

 
5 1/2/10-5/2/10 Bab 3 : Pencernaan dan penyerpan

3.1              Pencernaan

3.2              Sistem pencernaan

 
6 8/2/10-12/2/10 Bab 3 : Pencernaan dan penyerapan

3.3              Pencernaan

3.4              Sistem pencernaan

 
7 15/2/10-19/2/10  CUTI TAHUN BARU CINA  
8 22/2/10/26/2/10 Bab  3 : Pencernaan

3.3        Proses penyerapan

 
9 1/3/10-5/3/10 Bab  8 : Kajian fabrik

8.1        Pembinaan fabrik

 
10 8/3/10-12/3/10 UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER 1  
11 13/3/10-21/3/10 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER 1  
12 22/3/10-26/3/10 Bab 8 : Kajian Fabrik

8.2        Kemasan fabrik

 
13 29/3/10-2/4/10 Bab 8 : Kajian Fabrik

8.2        Kemasan Fabrik

 
14 5/4/10-9/4/10 Bab 9   :  Membuat pakaian

9.1                    Penyediaan rekod pakaian

dan amali jahitan

 
15 12/4/10-16/4/10 Bab 9   :  Membuat pakaian

9.1                    Penyediaan rekod pakaian

dan amali jahitan

 
16 19/4/10-23/4/10 Bab 4   : Pemilihan dan penyimpanan

4.1          Makanan mudah 

 
17 26/4/10-30/4/10 Bab 5    : Prinsip memasak

5.1                    Tujuan memasak  

 
18  3/5/10-7/5/10 Bab 6    : Pengurusan sajian

6.1          Pemilihan sajian

6.2          Penyediaan makanan

 
19 10/5/10-14/5/10 Bab 6    : Pengurusan sajian

6.3          Penilaian hasil makanan

 
20 17/5/10-21/5/10 Bab 7    : Sanitasi makanan

7.1          Prinsip kebersihan makanan

7.2          Pencemaran makanan

 
21 24/5/10-28/5/10 PEPERIKSAAN SEMESTER 1 BERMULA  
22 31/5/10-4/6/10 PEPERIKSAAN SEMESTER 1 BERAKHIR  
23  5/6/10-13/6/10 CUTI PERTENGAHAN TAHUN  
24 14/6/10-20/6/10 CUTI PERTENGAHAN TAHUN  

 

SEMESTER 2

MINGGU TARIKH TAJUK UTAMA / BAB CATATAN
25 21/6/10-25/6/10 Bab 10  : Wardrobe

10.1        Wardrobe

10.2        Prinsip menyenggara wardrobe

10.3        Klasifikasi pakaian

 
26 28/6/10-2/7/10 Bab 10  : Wardrobe

10.4        Aksesori

Bab 11 :  Label Jagaan Tekstil Antarabangsa

11.1                Simbol label jagaan tekstil

               antarabangsa

 
27 5/7/10-9/7/10  Bab 12  : Belanjawan keluarga

12.1        Belanjawan

 
28 12/7/10-16/7/10  Bab 13  : Keluarga dan komuniti

13.1        Kemudahan dalam komuniti

 
29 19/7/10-23/7/10  Bab 13  : Keluarga dan komuniti

13.2        Sumbangan komuniti dan keluarga

 
30 26/7/10-30/7/10 Bab 13  : Keluarga dan komuniti

13.2                Sumbangan komuniti dan keluarga

13.3                Bekerja dalam pasukan

 
31 2/8/10-6/8/10  Bab 14   : Konsumerisme

14.1         Konsumerisme

 
32 9/8/10-13/8/10 Bab 15    : Tempat kediaman dan teknologi

15.1          Pengurusan ruang

15.2          Pemilihan, penggunaan dan

                 penjagaan alatan berteknologi

 
33 16/8/1020/8/10 Pakej Ulangkaji  
       34 23/8/10-27/8/10 UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER 2  
35 30/8/10-3/9/10 UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER 2  
36 4/9/10-12/9/10 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER 2  
37 13/9/10-17/9/10 CUTI HARI RAYA  
38 20/9/10-24/9/10 Pakej Ulangkaji  
39 27/9/10-1/10/10 Pakej Ulangkaji  
40 4/10/10-8/10/10 Pakej Ulangkaji  
41 11/10/10-15/10/10 Pakej Ulangkaji  
42 18/10/10-22/10/10 Pakej Ulangkaji  
43 25/10/10-29/10/10 Pakej Ulangkaji  
44 1/11/10-5/11/10 Pakej Ulangkaji  
45 8/11/10/12/11/10 Pakej ulangkaji  
46 15/11/10-19/11/10 Pakej ulangkaji  
48-54 20/11/10-02/01/11 CUTI AKHIR TAHUN